Ontwikkelingen Kupang / Vrouwenwerk

 

 

 

   

2016 mei juni 

Ambachtelijke weefindustrie en Marsa en Yalin aan het weven in het kindertehuis.

___________________________________________________________

2010 augustus     Vrouwenwerk

Het Vrouwenwerk is een programmaonderdeel van YASAP. Maar tot nog toe hebben we geen speciale ondersteuning gegeven voor de begeleiding van bijvoorbeeld de weefgroepen. Dat is eigenlijk wel nodig omdat Vrouwen vaak geen idee hebben hoeveel hen de inspanning uiteindelijk in geld oplevert.

Dit  'economisch voordelig werken'  opdat zij er voordeel van hebben, moet begeleid worden.

In januari 2010 kwam er een groepje vrouwen vragen of ze financiële hulp en begeleiding van YASAP konden krijgen om hen op economisch (varkens fokken) verder te helpen. Zo'n verzoek is mooi omdat YASAP dan kan bewijzen dat zij zelf wel goed ingewijd zijn op het desbetreffende terrein. Dat was dus varkens zo houden dat je er in zo weinig mogelijk tijd een zo groot mogelijk rendement uit haalt.  Dat is nu een grote uitdaging voor zowel de Vrouwen als voor de staf van YASAP. Ook op het terrein van YASAP zelf gaan ze nu bijhouden wat een varken kost en wat het oplevert. Dit is ook voor de kinderen van Kindertehuis leerzaam.

Lees meer >

 

2010 Augustus  Vrouwenwerk

Weven is het bekendste cultuur verschijnsel op Timor. Bijna iedere vrouw op Timor kan weven.  Deze sterke kant van Timorese Vrouwen heeft YASAP altijd als de belangrijkste ingang voor Vrouwenwerk gezien.

Ondersteuning van YASAP aan de vrouwen is nodig om hen ook te leren dat zij er economisch beter van kunnen worden. Dit economisch bewustzijn moet worden ontwikkelt zodat zij met het bijhouden van een kasboek weten wat de kosten en de baten van hun inspanningen zijn.

Hetzelfde kosten en baten principe geldt  voor alle werkzaamheden en wordt een belangrijk onderdeel van het Vrouwenwerk. De vrouwen moeten zich bewust worden dat zij GELD kunnen verdienen met de werkzaamheden die ze nu al vaak dagelijks doen. Vaak hebben ze geen idee dat ze dit werk ook efficienter, goedkoper etc. kunnen doen en dat het ook een welkome aanvulling op hun gezinsinkomen kan betekenen.

Januari 2010  kwam er een groepje vrouwen vragen of ze financiële hulp en begeleiding van YASAP konden krijgen om varkens te fokken. Zo'n verzoek is mooi omdat YASAP dan kan bewijzen dat zij als organisatie de deskundigheid in huis heeft op dit gebied.

         

YASAP is de uitdaging aangegaan en zo kunnen zij en de Vrouwen leren wat hen een boekhouding voor voordelen biedt.   Een grote uitdaging voor de staf van YASAP omdat zij heel gedisiplineerd moeten werken om een goed overzicht te krijgen van de gemaakte kosten, mensuren en de uiteindelijke baten en/of verlies.

 

 

Traditioneel weefgetouw met ikatmotief van Amarasi

      

     

    

         Marsa weeft hier op Lunet Weeftoestel een Mollo motief (Kolmatobe) dat in de weefkaarten verwerkt is.

    

          Weefgroeplid                                                                           Leden van de weefgroep

 

 

 

 

 

                CONTACT   

 

Contact: yasapnederland@gmail.com

 

HOE STEUN IK YASAP

 

> Hoe steun ik YASAP?

 

> YASAP heeft de ANBI status

 

logo anbi

 

Iban banknummer:

NL88 RABO 0356150267

 

  

> PayPal

> Notarieel schenken

> M V Ondernemen

 

      PUBLIEKSAKTIES

 

> Bergsingelkerk Rotterdam >

> Sponsorloop Lei Wageningen

> Collecte De Peper, Groningen

 

 

SPEERPUNTEN YASAP

 

> Onderwijs

> Kindertehuis

> Vrouwenwerk

 

 

      EXTERNE LINKS

 

> Moringa Oleifera

> sri.ciifad.cornell.edu

> One world

 

YASAP voelt zich gesterkt door de Nobelprijswinnaars voor de Vrede 2014!  Kailash Satyarthi en Malala Yousafzai (17 jaar) .... Lees verder  >

 

 


Copyright © 2016. All Rights Reserved.