YASAP Nederland / Actueel

 

ACTUEEL  NEDERLAND

 

> Verslag van gasten die YASAP Kupang bezochten in de zomer van 2016

        > Bezoek Brecht aan YASAP Kupang (2017-01)

> Verslag bezoek aan Indonesie

> Brecht bezoekt Indonesie

> Bestuurswisseling

 

 

2017  2 juli    Cornelia Middelkoop viert haar 90ste verjaardag. Het YASAPbestuur heeft voor haar een fotoboekje samengesteld van de kinderen en het kindertehuis op TIMOR.

Fotoboekje >

Hieronder een paar foto's van vroeger toen Cornelia op Tiomor was.

______________________________________

2017  26 april Lintje

Een dag voor Koningsdag is het traditioneel Lintjesregen.

Onze webmaster Alie kreeg dit jaar ook een lintje. Lees verder in PDF >

______________________________________

2017  januari   Bezoek Brecht aan YASAP Kupang.

Kerst en Oud & Nieuw Vieren bij YASAP afgelopen jaar leek me een goed idee en dat was het ook zeker. Naast de vakantie was het volgens mij nodig een nog eens een goed face-to-face gesprek te hebben met Stef, de kleuterleidsters, Marsa en Mery Kolimon. En dat is gelukt we hebben erg openhartig gesproken en ook stappen gezet in zaken die lange tijd niet helder waren en daardoor ook.. Lees verder >

Lees ook >

 

 

_______________________________________

2016 juli   Verslag Brecht bezoek aan Indonesie met twee verschillende reisgroepen.

 

Na een jaar (2015) zonder persoonlijk bezoek aan YASAP ben ik nu net weer terug van een reis als reisleider van een Wederzijds groep(voor derde keer) en een Volksuniversiteit groep uit Groningen (voor de eerste keer). Met Timor en Sumba als vakantiebestemming en het kindertehuis van YASAP functioneerde als thuisbasis/gasthuis voor onze rondreizen. Gezien de activiteiten die ondernomen zijn, kun je deze reis best tot de “ongewone/bijzondere” vakantiebestemmingen rekenen van Nederlandse toeristen aan Indonesië.

 

Wederzijds reizen zijn “ontmoetingsreizen” en er is volop kans geweest de echte NTT-ers (mensen van Timor en Sumba) te ontmoeten en hun leven en werk van dichtbij mee te maken. Zo hebben we bijvoorbeeld weefvrouwen ontmoet, die een zeer speciale rol vervullen in het leven van de bergbevolking op Timor en dankzij hun wevende protest zelfs een grootscheepse marmerexpoitatie wisten stop te zetten (bergen zien ze als hun botten, de bossen als hun haar, water als hun bloed en de aarde als hun vlees) Wie hun leefomgeving aantast doet dus een aanslag op hun leven, is een folosofie. We hebben Mensen ontmoet op Sumba die de traditie van de bruidsschat nog steeds in ere houden, waardoor problemen als kinderhandel en zelfs orgaan handel voorkomen. Een organisatie ontmoet (op Timor) die de doodgezwegen communisten vervolging in 1965 in heel Indonesië nu eindelijk mondjesmaat ter sprake brengt. Voor al deze kwesties zijn (particuliere)organisaties en gedreven mensen actief die vaak de nog traditioneel levende en denkende mensen proberen alternatieve te bieden (vaak d.m.v. voorlichting en onderwijs) om hun eigen situatie in een nieuw perspectief te plaatsen. Lees voor meer informatie het reisverslag van de Wederzijdsgroep op www.wederzijds.org

   Verslag van de Wederzijdsreisgroep >

 

De tweede groep reizigers van de Volksuniversiteitsgroep uit Groningen, hebben dezelfde projecten/groepen en bestemmingen bezocht als groep 1. Met de mogelijkheid de opgedane kennis van het “Bahasa Indonesia cursus” in praktijk te brengen. Deze reis is voor hen een uitgelezen kans geweest de alledaagse omgangstaal met bijvoorbeeld de kinderen bij YASAP in het kindertehuis, en verder met iedereen die ze onderweg tegenkwamen te oefenen. Want echt “Ontmoeten” is behalve horen over hun leefomstandigheden en luisteren naar hun verhalen ook “Praten met” hen en samen met hen te verblijven onder één dak, samen eten, samen zingen of een spelletje volleybal en de grote klapper sjoelen in drie groepen, maar ook genieten van zon en zee en de prachtige natuur wat meestal nog ongerept en ruig voorkomt in dit deel van Indonesië.

Voor de YASAP sponsoren is het goed om te weten dat alle gasten een positieve indruk hebben gekregen van het kindertehuis van YASAP. Met name de goede sfeer in het kindertehuis valt velen op, vrolijke en lieve kinderen, een staf die er enkel voor de kinderen is, het eten dat altijd lekker en gezond is, de hygiëne in het gastenhuis en in en rondom het kindertehuis is schoon en verzorgd. Vaak hoorden we na een vermoeiend uitstapje héérlijk dat je hier weer kunt relaxen, het voelt als thuiskomen!

Voor een verslag over YASAP Kupang zie onder Ontwikkelingen YASAP Kupang >

 

____________________________________

2016 mei   Brecht bezoekt Indonesie

Brecht gaat 10 mei voor 8 weken naar Indonesie als reisleider van twee verschillende groepen. Deze reisgroepen zijn van WEDERZIJDS.

Tijdens de reis zal ook YASAP in Kupang worden bezocht.

Brecht zal zelf een bezoek brengen aan Sara en Venly op Java.

 

 

_______________________________________

 2016 februari      Bestuurswisseling YASAP Nederland

 December 2015 zou Laura als nioeuwe secretaris toetreden tot het bestuur van YASAP Nederland. Vanwege drukke omstandigheden heeft zij zich terug moeten trekken.

 Nu heeft Roel van der Steen zich beschikbaar kunnen stellen. Roel heel erg bedankt, we zijn blij met jouw versterking.

 

Willy heeft haar secretariswerkzaamheden overgedragen aan Roel. Penninmeester Johan moest vanwege gezondheidsomstandigheden stoppen. Het is heel mooi dat Willy bereid is om het penningmeesterschap op zich te nemen. Willy bedankt. Brecht blijft voorzitter.

Samenstelling bestuur YASAP Nederland >

 

 

 

 

  Jaarverslag 2016 >

 ---------------------------

 

 

  VROUWENWERK

 

 2016 Ambachtelijke weefindustrie

 

2016 Marsa en Yalen

 

 ____________________

 

 

 

 

 

                CONTACT   

 

Contact: yasapnederland@gmail.com

 

HOE STEUN IK YASAP

 

> Hoe steun ik YASAP?

 

> YASAP heeft de ANBI status

 

logo anbi

 

Iban banknummer:

NL88 RABO 0356150267

 

  

> PayPal

> Notarieel schenken

> M V Ondernemen

 

      PUBLIEKSAKTIES

 

> Bergsingelkerk Rotterdam >

> Sponsorloop Lei Wageningen

> Collecte De Peper, Groningen

 

 

SPEERPUNTEN YASAP

 

> Onderwijs

> Kindertehuis

> Vrouwenwerk

 

 

      EXTERNE LINKS

 

> Moringa Oleifera

> sri.ciifad.cornell.edu

> One world

 

YASAP voelt zich gesterkt door de Nobelprijswinnaars voor de Vrede 2014!  Kailash Satyarthi en Malala Yousafzai (17 jaar) .... Lees verder  >

 

 


Copyright © 2016. All Rights Reserved.