Ontwikkelingen Kupang / YASAP Kupang 2017 en ouder
2017 februari
Hier een billboard langs de weg waarop staat een Een fatsoenlijk mens zegt ‘’nee” tegen geweld.
Vele organisaties steunen de campagne tegen vrouwen geweld(Aus Aid) e.a.
Op de derde foto: Ibu Marsa en Mevrouw Sita van Bemmelen tijdens een werkbezoek aan Timor in het kader van Vrouwenrechtconferentie in februari 2017.
_____________________________________________________________
2017 2 februari
In de aula van het kindertehuis wordt de toekomst nieuwe stijl bij YASAP voorbereid.
Met afgestudeerde theologen die hun wachtperiode tot het vicariaat nuttig invullen als vrijwilliger bij YASAP.
Uiteindelijk zullen er waarschijnlijk 2 vrijwillige stagiaires fulltime voor 4 tot 5 jaar bij YASAP komen werken. Lees ook >>
Zie ook de YASAP Nieuwsbrief >
_______________________________________________________________
2017-01 Bezoek Brecht aan YASAP Kupang van 23 december 2016 - 15 januari 2017
De ”resultaten” die behaald zijn, zijn echt bemoedigend. Lange tijd is Stef aangemoedigd door Yasap Nederland, een collega te zoeken die hem zou kunnen helpen om YASAP-Kupang langzaam onafhankelijk te maken van Nederland. Nu hebben we het via de kerk geprobeerd.
Omdat Mery Kolimon daar nu synodevoorzitter is, zou zij toch mensen moeten kunnen vinden die hiervoor talent hebben, dachten we zo. Met een brief op zak van Oma Middelkoop kwamen we in gesprek met Mery. Zelf zei ik haar dat ik over een aantal jaren mijn inspanningen zou willen afbouwen vanuit Nederland en graag wilde weten of er bereidheid vanuit de kerk was ons werk voort te zetten.
https://yasap.nl/index.php/ontwikkelingen-yasap-kupang/archief-ontwikkelingen/ontwikkelingen-2017-en-ouder#sigProIdc58fb33add
Foto's van links naar rechts: Aris Lius Nico en Yuli
Dat resulteerde al snel in gesprekken met drie jonge afgestudeerde theologen en een jaargenoot en goede vriend van Mery die ook deel uitmaakt van één van de commissies op het synodekantoor van de GMIT kerk. De jonge theologen waar ik aan voorgesteld werd, waren klaar met hun studie maar moeten nog 4 tot 5 jaar wachten tot ze opgeroepen worden door de kerk om als vicaris te mogen beginnen. In de tussentijd zoeken ze vrijwilligerswerk meestal bij een kerkelijke gemeente.
Maar de mensen die Mery voorstelde bleek ik al te kennen omdat zij ook de voorlichting gegeven hadden afgelopen zomer aan de vakantiegangers die toen te gast waren bij YASAP. Zij onderzoeken o.a. de gevolgen van de communistenvervolgingen van 1965 en de nasleep daarvan waar nabestaanden tot op de huidige dag onder lijden. Het zijn alle drie activisten (theologen) die willen opkomen voor recht en gerechtigheid!
Het is daarom zo verheugend dat juist deze jonge a.s. dominees zich bij YASAP willen aansluiten. Omdat er voor kinderen met een zwak sociaaleconomisch milieu ook allerlei gevaren dreigen, een gevaar dat momenteel zeer schrijnend aanwezig is in het werkgebied van de GMIT is trafficking, kinderhandel. Vele slachtoffers zijn er inmiddels te betreuren. De kerk heeft nog mondjesmaat aandacht voor dit soort problematiek.
Shelterfunctie
YASAP kan een shelter functie krijgen, zei Mery omdat het kindertehuis daarvoor strategisch ligt en dus zeer geschikt is. De bedoeling is dat er voor deze kinderen die slachtoffer zijn geworden van kinderhandel trainingen en scholing komt zodat zij goed opgevangen worden en terug kunnen keren in het gewone leven. Daar willen deze vrijwilligers zich 100% voor inzetten en dat past heel goed bij de visie en missie van YASAP.
______________________________________________________________
2016-07
Een zeer belangrijke ontwikkelingen bij YASAP Kupang vond plaats in juni dit jaar.
Het Indonesische bestuur van YASAP had per januari 2016 een oplossing moeten vinden voor de financiering van de salarissen van de kleuterschoolleerkrachten. Helaas slaagde het bestuur daar niet in. Voor YASAP Nederland het dilemma: doorgaan met de betaling van de salarissen of ermee stoppen? Onverwacht en tot ieders verbazing en blijdschap kwam de oplossing:
in juni (moment van ontslag voor de kleuterleidsters) had Mira (hoofd v/d school) binnen het overheidsapparaat iemand weten te bewegen haar op een voorkeurslijst te krijgen (ten koste van iemand anders wellicht) voor het in aanmerking komen van een contractsalaris. Iets wat de voorzitter van het YASAP Kupangbestuur niet was gelukt, lukte wel de kleuterleidster Mira.
Vriendjespolitiek is er (vooral) in Indonesië helaas kennelijk nog steeds. Over een jaar zou ook Deby ditzelfde contractsalaris van de overheid kunnen gaan krijgen.
_______________________________________________________________
2016-02-12 Helaas heeft Mery Kolimon haar adviseursfunctie voor YASAP neer moeten leggen vanwege haar nieuwe functie als synodevoorzitter van de GMITkerk.
_______________________________________________________________
2015-11-02
Mery Kolimon als synodevoorzitter van de GMIT kerk en adviseur van YASAP levert ook een bijdrage aan het internationale Tribunaal dat in Den Haag gehouden gaat worden (van 10 t/m 13 november 2015).
Verboden herinneringen, onder redactie van Mery Kolimon en Liliya Wetangterah, bevat schrijnende verhalen van inwoners van de eilanden Timor, Sabu, Sumba en Alor. De meerderheid van deze eilanden is christelijk. De geïnterviewde .. vrouwen waren nu of vroeger lid van de twee grootste protestantse kerkgenootschappen GMIT en GKS. Een belangrijk doel van het onderzoek was de rol van de kerken onder de loep te nemen om zo te werken aan hervorming. ‘Te lang is de kerk onder de invloed geweest van de staat en ze is nog niet helemaal hersteld van het collectieve trauma om volop deel te nemen aan de strijd voor democratie en sociale gerechtigheid in Indonesië’, schrijft Mery Kolimon in haar inleiding.
Bron: Nederlands Dagblad
_____________________________________________
2014 2 juni
YASAP-Kupang: Met de ondertekening van de Notarisakte door Marsalina Seko en Mery Kolimon(02-06-2014) is Yasap-Kupang opnieuw geregistreerd als wettelijk erkende Stichting in Indonesië! De erkenning is erg belangrijk in de onderhandelingen en o.a. de overheid en alle andere openbare/maatschappelijke activiteiten die YASAP ondernemen.
Nieuw staflid: Amitu Maubila, oud student van Brecht die tijdens zijn studie ook bij Marsa en Brecht in “de kost” was (van 1994-1997), is na 15 ervaring als predikant in de GMIT kerk, nu vast staflid bij YASAP. Hij zal zich bezighouden met de programmering bij YASAP-Kupang.
https://yasap.nl/index.php/ontwikkelingen-yasap-kupang/archief-ontwikkelingen/ontwikkelingen-2017-en-ouder#sigProId2170c5c429
______________________________________________________________
2013 augustus / oktober
Yorim en Rosita getrouwd in augustus, 19 oktober zoon Yoshua geboren en in 10 november Yorim ernstig gewond aan zijn hand die bij het dorsen van de rijst in de machine terecht kwam…
https://yasap.nl/index.php/ontwikkelingen-yasap-kupang/archief-ontwikkelingen/ontwikkelingen-2017-en-ouder#sigProIdea454e5124
______________________________________________________________
2013 oktober / november
De naaimachine van 'Gered Gereedschap' is goed aangekomen bij YASAP. Bij de naaiworkshop werd de machine meteen ingewijd.
_____________________________________________________________
2012 januari
Aanpassing Stichting YASAP-Kupang aan nieuwste Juridische wetgeving in Indonesië
Sinds het aftreden van president Soeharto is in Indonesië op bijna elk terrein nieuwe wetgeving gekomen. Juist rond het begrip “Stichting” is tijdens de Soeharto dynastie veel misbruik gemaakt (dekmantel voor corruptie). Na aanpassing hebben alle Stichtingen in Indonesië zich opnieuw moeten laten registreren. Ook YASAP-Kupang moest haar statuten aanpassen. Dat bood een mooie gelegenheid om een geheel nieuwe samenstelling van het bestuur te introduceren. Voor de overdracht van de eigendomsrechten moest mw. B. Gerbrandy o.a. haar handtekening zetten.
Er is nu een relatief klein bestuur met opvallende bijzonderheid dat er gekozen is voor een gedeelde adviseursfunctie. Mevrouw Dr. M.Y. Kolimon en mw. Drs. B. Gerbrandy zullen samen deze adviseurs taak vervullen. Buitenlanders mogen alleen toetreden als adviseur, maar deze functie geeft bevoegdheden in bijvoorbeeld het beoordelen van het functioneren van het dagelijks bestuur.
_____________________________________________________________
2011
Het Kindertehuis Ceria is ontmoetingsplaats voor Sociale werkers uit de Regio geworden.
Het is goed, dat YASAP steeds meer geïntegreerd raakt in de eigen Timorese maatschappij. De hoop is, dat zij op deze manier de belangen van vrouwen en kinderen met meer gezag naar voren kunnen brengen bij het regionale bestuur en als pleitbezorger kunnen optreden voor de eigen streek. Zo is sinds 2010 de leider van ons kindertehuis betrokken bij een opleidingsprogramma voor Sociaal Werkers. Het betreft hier een activiteit , die is opgezet door het Departement Sociaal Werk van de Oostelijke Soenda eilanden (NTT) om te komen tot gemeenschappelijke uitgangspunten voor het beleid t.a.v. kinderrechten en risico’s voor kinderen.
Wij zijn blij, dat onze organisatie een rol kan spelen bij deze activiteit: op 26 mei 2011 werd in dit kader weer een studiebijeenkomst gehouden waarbij ons kinderhuis Ceria als gastheer fungeerde voor in totaal 30 deelnemers van de eilanden Roti, Alor en Timor. Hierbij werd door onze stafleden Stef en Debie een beeld gegeven van de werkzaamheden in het Kindertehuis en de landbouwactiviteiten. Deze bijeenkomst was opnieuw een teken van het vertrouwen van de regering in YASAP met Ceria als eerste onafhankelijke kindertehuis in de NTT, dat bij deze gelegenheid tot praktijk locatie is benoemd.
___________________________________________________________
2011 januari
28 januari 2011, Sara (12, woont bij Yasap) schrijft aan haar penfriend Mrs. Cheryl in USA: 'het is nu regenachtig op Timor. Veel mensen werken op de rijstvelden om rijst te planten. Yasap heeft zelf een rijstveld. Iedereen helpt mee, de kinderen ook, na schooltijd. Er zijn ook verschillende dorpsmensen die ons komen helpen, we zijn allemaal gelukkig!
2010 oktober
Zeer belangrijk overheidsbezoek aan Yasap
Er zijn adviezen gegeven voor de professionalisering van de administratie en gewezen op noodzakelijke statutaire wijzigingen om ten volle te kunnen profiteren van overheidssteun. Verder is er toegezegd door het ministerie van sociale zaken YASAP te noemen op haar landelijke website.
Verder krijgt YASAP met ingang van 2011 een sociale medewerker toegewezen om genoemde verbeteringen te realiseren. Het ministerie betaalt de salariskosten voor deze persoon.
___________________________________________________
2010 oktober Vollybaltoernooi
____________________________________________________
2010 augustus Vrouwenwerk
Het Vrouwenwerk is een programmaonderdeel van YASAP. Maar tot nog toe hebben we geen speciale ondersteuning gegeven voor de begeleiding van bijvoorbeeld de weefgroepen. Dat is eigenlijk wel nodig omdat Vrouwen vaak geen idee hebben hoeveel hen de inspanning uiteindelijk in geld oplevert.
Dit 'economisch voordelig werken' opdat zij er voordeel van hebben, moet begeleid worden.
In januari 2010 kwam er een groepje vrouwen vragen of ze financiële hulp en begeleiding van YASAP konden krijgen om hen op economisch (varkens fokken) verder te helpen. Zo'n verzoek is mooi omdat YASAP dan kan bewijzen dat zij zelf wel goed ingewijd zijn op het desbetreffende terrein. Dat was dus varkens zo houden dat je er in zo weinig mogelijk tijd een zo groot mogelijk rendement uit haalt. Dat is nu een grote uitdaging voor zowel de Vrouwen als voor de staf van YASAP. Ook op het terrein van YASAP zelf gaan ze nu bijhouden wat een varken kost en wat het oplevert. Dit is ook voor de kinderen van Kindertehuis leerzaam.
Lees meer >
____________________________________________________
2009 december - 2010 januari
Frengki, kreeg diagnose epilepsie…
Frengki, 6 jaar, is het jongste jongentje in het kindertehuis van YASAP en is plotseling geconfronteerd geraakt met 4 a 5 keer per dag ernstige krampaanvallen. In de Timoreese ziekenhuizen weten de artsen geen raad met dit soort verschijnselen. Toch ga je dan met een dosis medicijnen naar huis zonder dat er een diagnose is….. Dit is een bekend gegeven in Kupang namelijk dat wanneer je werkelijk iets mankeert je dan niet kunt vertrouwen op de deskundigheid van medisch personeel en/of adequate uitrusting van ziekenhuizen.
Als Timorees ga je dan ook bij ziekte liever naar een lokale gebedsgenezer. Maar ook hier zijn de verschijnselen zoals Frengki die heeft natuurlijk niet meteen verdwenen. Wat is in zo’n geval een wijze beslissing?
Bij Yasap kwam er een discussie om over te gaan naar verder onderzoek elders …. of toch maar teberusten in je lot en met gebed nog te hopen op je redding….?
Dankzij het feit dat Frengki nu bij YASAP woont is er gekozen voor verder onderzoek op Bali. Daar heeft hij bij een hersenscan de officiele diagnose epilepsie gekregen West syndrome/infant sparki. Hiervoor moet hij injecties hebben: synacthen depot, tracosactidum 1mg. Deze behandeling moet een aantal jaren doorgaan
___________________________________________________
Op het nieuwe land. Gerrit en Elisabeth Riphagen
Vrijwilligers Rianne, Linda en Yvonne met de staf van Yasap op het nieuwe land
___________________________________________________
2009 augustus Zomervakantie nieuwtjes uit het Ceria kindertehuis
Iets voor de vakantie op 14 juni zijn Stef en Debby getrouwd! Hun huwelijk is nu echt een feit. Geheel volgens de familietradities was er een driedaags trouwritueel, alleen de receptie was iets eenvoudiger er was geen nachtelijk drinkfeest tot de dageraad. De felicitaties van het Yasap bestuur uit Nederland zijn voorgelezen door Yustus Miro de echtgenoot van Dr. Kolimon. De kinderen hebben o.l.v. Rianne allemaal een leuk cadeautje gemaakt voor het bruidspaar en natuurlijk met het eigen YASAP koor in de kerk voor hen gezongen. Wij wensen Stef en Debby heel veel geluk in hun huwelijk en nog vele succesvolle jaren als leidinggevenden bij YASAP.
Rianne en Mama Marsa waren beide kort na elkaar jarig en dat is gezamenlijk gevierd met een kennismakingsbezoek en picknick met alle kinderen in Benu. Hier heeft Ibu Mery Kolimon tijdens een kerkdienst de kinderen en staf van YASAP voorgesteld aan de gemeente en over de plannen van YASAP gesproken. Een zogenaamde “Droom in het GROEN” die we hebben voor de jonge mensen in het kinderentehuis en alle dorpsbewoners van dit vruchtbare stukje grond in Benu. Tijdens de picknick kregen Mama Marsa en Rianne eigen gemaakte cadeautjes, iets wat de kinderen nu al weten en zelf spontaan mee aan de slag gaan (enkele dagen mocht niemand dan de kinderen in het kleuter lokaal naar binnen).
Alle kinderen van het kindertehuis zijn overgegaan!!! Sommige met zeer goede schoolresultaten. Alle kinderen hadden een heel behoorlijk goed rapport, ver boven het gemiddelde van de klassen waarin ze zitten. De aandacht cq. bijles in diverse school vakken in het Ceria kindertehuis is dus effectief!! Dit is een heel belangrijk gegeven, want hiermee wordt een belangrijke doelstelling gerealiseerd. Namelijk dat ieder kind naar eigen mogelijkheden zo goed mogelijk presteert.
In de vakantie liepen twee Timorese studenten die in Jakarta studeren stage bij YASAP en hebben gedurende twee weken bij de begeleiding van de kinderen geholpen. Verder is Rianne er nu en zij heeft ook in de vakantie Engelse les gegeven.
Na de vakantie gaan ze in niveau groepjes verder met Engelse les. Ook gaan de kinderen o.l.v. Rianne en Stef zo jong mogelijk leren gebruik te maken van de computer. Een leuke opdracht was de brieven/tekeningen van de kinderen van de Boerhaveschool beantwoorden. In september gaan de kinderen van de Boerhaveschool een sponsor loop houden voor het kindertehuis Ceria. Dus zullen ze zich te voorbereiding goed verdiepen in de brieven van de kinderen op Timor.
De Indonesische regering geeft sinds kort workshops over het fenomeen Kindertehuis in het hele land en nu ook in Kupang. Yasap heeft hieraan deelgenomen en veel goede suggesties gekregen over opvoeding en vorming van kinderen. Met een zwak sociaal economische klimaat van heel veel ouders zijn een steeds groter aantal ouders aangewezen op sociale ondersteuning voor onderwijs van hun kinderen. Zo komt er “noodgedwongen” langzaam erkenning voor kwaliteit van kindertehuizen. En stijgt (hopelijk) de status van de mensen die hier (willen) werken mogelijk evenredig met de aandacht die de Indonesische overheid nu aan dit probleem gaat geven.