Ontwikkelingen Kupang / YASAP Kupang 2018

 

 

2018  november   Dit is Delila,  Zij gaat nog een stukje schrijven over haar werk hier in het naaiatelier. Zij heeft ook in kindertehuis gezeten toen zij zelf nog op school zat. YASAP heeft voor haar veel betekent en daarom is zij na als naaister onder toezicht van haar docent op Flores nu terug gekeerd bij YASAP. Zij helpt ook Marsa bij het huishouden en heeft net als Marsa grond gekocht om later in haar eigen huis te kunnen wonen.

Mery zit op de  MBO naaiopleiding en kan Delila assisteren en leren.

  Op de foto's Delila en Mery

 _________________________________________________________

 

2018   september  Bezoek aan YASAP op Timor

 

Mijn bezoek van bijna twee maanden aan YASAP was dit keer een zeer efficiënte werkvakantie. Anders dan anders ook, omdat ik de laatste jaren vaak met gasten bij YASAP kwam, maar dit keer was ik alleen. Daardoor was het een heel nuttige vakantie, waarbij ik de kinderen tijdens hun vakantie dagelijks meemaakte. Ik heb met de juiste mensen heel doelgericht en intensief kunnen spreken en waardevolle nieuwe contacten kunnen leggen. Bestaande plannen besproken en besluiten kunnen nemen, zodat ze ook uitgevoerd gaan worden. De uitvoering van de Nieuwe Manier van  werken is ondertussen al in volle gang.

Ook ontwikkelingen  met betrekking tot  Kerk en Synode GMIT  >>

 

 

 

 

 

 

 

Hoe gaat het met de kinderen?

De nieuwste foto’s van alle kinderen staan op de site van YASAP. De kinderen wonen .....  Lees verder onder menuknop Ontwikkelingen Kupang / Kindertehuis >>.   

 

 

Een nieuwe Toekomst voor YASAP in samenwerking Unicef en PPMT.   Lees verder onder Menuknop 'Ontwikkelingen Yasap Kupang / Onderwijs >>

.

PPMT (Trainingscentrum voor organische land- en tuinbouw) 

We gingen op een oriënterend bezoek bij PPMT (pusat pelatihan misi terpadu). Dit  is een trainingscentrum voor ....   Lees verder onder menuknop Ontwikkelingen Yasap Kupang / PPMT Organische tuinbouw >>    

 

Mijn eigen ervaringen tijdens het bezoek op Timor

Na al deze positieve ervaringen kan ik alleen maar tevreden zijn. Debby is bereid haar man Stef op te .....Lees verder onder menuknop Ontwikkelingen Kupang / Kindertehuis >>.    

 

Kerk en Synode GMIT Voor het volgen van de vicariscursus bij PPMT had Debby wel eerst de toestemming van de GMIT nodig, omdat dit een specifieke cursus alleen voor vicarissen is. Dit heeft de nodige voeten in de aarde gehad omdat Mery( synode voorzitter) wellicht vergat te reageren op onze vraag want we hoorden lange tijd niets van haar. Op het laatst kreeg ik een antwoord waarin Debby haar deelname eigenlijk afgeraden werd. Dit teleurstellende bericht hield ik voor mezelf omdat ik Debby niet wilde beïnvloeden in haar waardering voor Ibu Mery. Toen ik zelf nog in Noelbaki was, heb ik Debby gezegd dat zij los van de toestemming van ibu Mery gewoon moest gaan, omdat zij rechtstreeks uitgenodigd was door de Leider/Gembala van PPPMT, waarmee YASAP binnenkort een nauwe samenwerking mee gaat krijgen. Gelukkig is Debby uit er eigen beweging achteraan gegaan. Ze heeft aan de coördinator van de vicarissen uitgelegd hoe de relatie van YASAP met PPMT is en met welk doel zij gevraagd is de cursus zo snel mogelijk(september) te volgen. Dat veranderde de zaak enigszins en ook ging Debby persoonlijk nogmaals bevestiging vragen voor haar uitnodiging bij de PPMT leidinggevende. Het staat je vrij te komen, zeiden ze. Dat was genoeg voor haar. 

Debby besloot te gaan! Want, zegt ze, ik kan en wil de methode van PPMT helemaal begrijpen, ik kan veel leren!  Dit spreekt van zéér grote moed van Debby, dat zij als een gewone vrouw haar eigen beslissing neemt in dit geval  tegen een heel synode apparaat. Voor mij heel vreemd dat Mery als synodevoorzitter, én ook nog steeds als adviseur van YASAP, nog altijd niet daadwerkelijk het verschil kan maken in dit soort eenvoudig lijkende en voor haar gemakkelijk te ondersteunen vruchtbare samenwerking van YASAP met PPMT. Wie wordt daar nou minder van,  vraag je je dan af? PPMT is géén bedreiging voor de GMIT. Ze hebben zelfs een MU (Memorandum of Understanding) met de GMIT. Voor mij is het meer een win-win situatie die je als synodevoorzitter zeker met een volmondig ‘’ja’’ zou moeten steunen. Mijn persoonlijk contact met Mery is ook nog altijd goed. Haar taak is enorm zwaar, denk ik, omdat de samenwerking ook met andere uit de kerk ontstane organisaties/instituten  niet goed is, hoorde ik,  zoals bijvoorbeeld de Christelijke Universiteit. Erg jammer.

 

Bij het afronden van de Nieuwsbrief oktober 2018 was er op het terrein van YASAP al van alles veranderd. De snelle efficiënte aanpak van PPMT is echt zo inspirerend dat ik hoop dat Mery, én de synode van de hele GMIT kerk, ooit weer eensgezind de handschoen gaan oppakken om ook onafhankelijke initiatieven van buiten (Jakarta in de eigen regio) van harte te gaan ondersteunen. 

___________________________________________

2018 januari  Laatste ontwikkelingen  

In deze YASAP Nieuwsbrief leest u de laatste ontwikkelingen bij YASAP op Timor:

             Klik >>

 

 

 yasapnederland@gmail.com

 Telefoon: 06-20 821 810

 

HOE STEUN IK YASAP >>

 

Iban banknummer:

NL88 RABO 0356150267

 

   

   PRIVACYBELEID >>

 

 

 JAARVERSLAGEN >>

 

> Financieel verslag 2023

> Jaarverslag YASAP 2023

 

  NIEUWSBRIEVEN >>

 

 

 > Website.YASAP Kupang

 

> Organische land-, tuinbouw

 

> Moringa Oleifera

  _______

 

WILDE GANZEN

________

 _________

 

logo kerk in actie

 


Copyright © 2024. All Rights Reserved.